10 tips för att vinna i Wordfeud på ett ärligt sätt!

Detta är den översatta texten från våra vänner och kollegor på Krydsord.dk, där man får reda på hur man vinner i Wordfeud – 10 tips. Illustrationerna är därför också danska, men är säkert begripliga ändå även för oss i Sverige. Dessutom kan det ju vara bra att känna till några Wordfeudord som fungerar i Danmark, för den som vill prova att utmana någon på Krydsord.dk…

Stort nöje!

Tips # 1: Lär dig poängsystemet!

Om du vill vinna i Wordfeud så måste du lära dig poängsystemet – och utnyttja det. Det vill säga att du måste veta hur många poäng du får för olika ord, innan du lägger dem. Annars kan du inte jämföra orden och därmed inte heller veta vad som är bäst att lägga.

Vad ger poäng?

  • Varje bokstav ger den poäng som står i högra hörnet på brickan
  • Varje fält med bokstäver på spelplanen ger bonuspoäng
  • DL = Dubbel bokstavspoäng
  • TL = Tredubbel bokstavspoäng
  • DW = Dubbel ordpoäng
  • TW = Tredubbel ordpoäng

 

Hur räknas poängen samman?

Bostavsbonus först – Ordbonus därefter!

Det vill säga att DL och TL räknas ut först – och därefter multipliceras TW och DW till poängen.

För exempel och utförligare förklaringar kan du läsa vår poängguide till Wordfeud direkt på Kryss.se. Eller också kan du se exemplet i Tips # 5.

 

Tips # 2: Använd “Shuffle”

Billede af shuffle knap i WordfeudNågon gång kan hjärnan behöva få nya intryck för att komma med färska idéer.

Därför kan det vara en god ide att ibland få brickorna blandade så de radas upp i en annan följd.

Det ser du till att ordna när du klickar på “Shuffle”, som du hittar nederst på spelskärmen.

 

Tips # 3: Skapa ord via bonusfälten

Billede af Wordfeud spil der illustrere tip nummer 3När du har möjlighet att lägga ett ord över ett bonusfält så är det mycket viktigt att du gör detta så fort du bara kan.

Det hjälper föga att lägga över TL, om bokstaven du lägger där bara är värd 1 poäng.

Lägg orden så att brickorna med högst värde hamnar på bokstavsbonusfälten.

Billede af Wordfeud spil, hvor det vises hvad man kan gøre med tip nummer 3I exemplet till höger sitter motståndaren med bokstäverna R, N och D och väljer att skriva RIND genom att använda bokstaven I i SVINE (Danska ord som sagt…se förklaring överst i detta avsnitt!)

Därmed kommer N, som bara ger 1 poäng i sig själv, att hamna på TL, och ordet ger då 6 poäng.
Om tips # 3 hade använts här så hade D lagts på TL-fältet, då D är den bokstav av de tre som ger flest poäng.

Genom att nöja sig med att använda N:et där skulle man kunna skriva RID, och då få 8 poäng, eftersom TL-fältet nu ger 6 poäng i stälet för bara 3

Tänk på skillnaden om det hade gällt exempelvis ett X eller ett Z som kunde läggas på samma sätt i stället för en enpoängsbokstav.

 

Tips # 4: Lär dig 2-bokstavsorden utantill

Billede af Wordfeud spil, hvor fordelen ved ord på to bogstaver udnyttesOm du kan alla ord på 2 bokstäver så utökar det dina möjligheter i Wordfeud i mycket hög grad. Med dessa ord får du nämligen möjlighet att kunna lägga ord på fler ställen än annars.

Ett exempel på detta kan du se till höger, där man har utnyttjat ett ord på två bokstäver för att skriva ett nytt ord i samma riktning som det ord man använder sig för att bygga på.

Där K lades fanns ett TW, vilket man gärna vill träffa. Därför bör man hitta ett ord på två bokstäver som börjar med D.

Det fanns 2 möjligheter att använda sig av ett 2-bokstavsord här: DL och DU
Därmed skulle ett ord på tre bokstäver som började med antingen L eller U vara lämpligt att lägga. Här blev det ULK som gav 29 poäng.

På det sättet kunde man alltså via ett ord på två bokstäver träffa den eftersträvade rutan med TW

 

Tips # 5: Lägg längs redan lagda ord

Billede af Wordfeud spil, hvor det er oplagt at udnytte tip nummer 5Med detta menas: Nöj dig inte med att bara bygga ut från de ord som redan är lagda.. Det kan nämligen ofta ge riktigt bra poäng att bygga ord parallellt med redan lagda ord.

Detta beror på att man på detta sätt skapar många fler ord än det man själv lägger. Det blir ju nya ord för varje bokstav du lägger också på andra ledden.

Ord som skapas på andra ledden är ofta på 2 bokstäver, därför är det bra att kunna dessa ord utantill.

Till höger illustreras denna möjlighet. Man kan välja att göra något “normalt” genom att exempelvis skriva KRO via R i det redan lagda RIST, och därmed träffa en av de många TW som finns i det området.

Men Här har man en extremt god möjljighet att göra något som är mycket bättre genom att lägga längs redan lagda ord.

Möjligheten finns nämligten att ta hela två TW-fält. Kan du se hur det ska gå till?

Her kommer forklaringen:

Billede af Wordfued spil hvor tip nummer 5 illustreresBokstäverna L, O, S och E kan läggas längs ordet DYSTERT, och därmed skapa en helt ny rad av ord, och samtidigt träffa TW vid L och E i det tidigare lagda ordet.

Med dessa 4 bokstäver kan man skriva: (på danska, som sagt…)

OrdRiktningPoängUträkning
- LOSSELodrätt81 point(2+2+2+2+1) x 3 x 3
- LYVågrätt18 point(2+4) x 3
- OSVågrätt4 point(2+2)
- SEVågrätt3 point(2+1)
- ERVågrätt3 point(1+0) x 3
Totalt109 poäng

Man skriver alltså 5 ord genom att lägga 1 ord – och får därmed också poäng för alla 5 orden.

Man använder TW-fälten i två riktningar BÅDA gångerna. Detta har också med Tips # 7 att göra.

 

Tips # 6: Var tacksam for C, X och Z

Många gillar att få C, X och Z men vissa väljer att byta ut dem igen eller lägga dem så fort som möjligt. Ett gott råd är dock att se på dem som riktigt goda möjligheter att få höga poäng.\

Billede af Wordfued spil hvor tip nummer 6 illustreresOm du får möljligheten att lägga dessa bokstäver på DL eller TL så är de nästan ovärderliga… Så kanske skulle du prova att behålla dem till det gyllene tillfället kommer.

I samma spel som det från Tips # 5 finns det en sådan fin möjlighet, där man kan använda sig av tipsen # 5, 6 og 7 samtidigt.

Föreställ dig att det är din tur och du sitter med bokstäverna X och E. Här har du chansen att utnyttja bokstäverna till fullo.

Du kan avsluta RIST med E och avsluta SE med X. Därmed skriver du samtidigt det lodräta ordet EX.

– Du får då lagt X på TL (jmf. Tips # 3 och 6)
– Du får lagt ord längs andra ord (jmf. Tips # 5)
– Du får aktiverat bonusfältet i två riktningar (EX og SEX)

 

Dessa två små bokstäver ger dig alltså:

OrdRiktningPoängUträkning
- RISTEVågrätt9 point1+3+2+2+1
- SEXVågrätt27 point2+1+(8 x 3)
- EXLodrätt25 point1+(8 x 3)
Totalt61 poäng

… och de flesta poängen kommer av att du hade X och utnyttjade det maximalt

 

ips # 8: Använd E, R, S och T med eftertanke

Billede af wordfeud pil, hvor endelsesbogstaverne bliver vigtigeDe vanligaste slutbokstäverna i det danska språket är E, R, S och T. (De är vanliga även i Sverige…)

Därför är det ofta möjligt att lägga en ändelse på redan lagda ord i Wordfeud.

Då får du poäng både för det ord du själv skrivit och för hela det nya ord du skapar genom att ge det en ny slutbokstav.

 

I exemplet till höger kan du avsluta en del av orden med E, R, S eller T.

Sättet du direkt har möjlighet att få flest poäng på är genom att skapa ett ord på 5 bokstäver som börjar med antingen E eler T, och lägga det lodrätt utgående från översta högra hörnet.
På det sättet avslutas ordet BLØD med en godkänd slutbokstav, och samtidigt når man TW-fältet – vilket som bekant tredubblar värdet av hela ordet. Därutöver får man självfallet poäng för BLØD+slutbokstaven också.

 

Kom ihåg: Om du inte kan lägga det du vill omedelbart, så kan det löna sig att avvakta till nästa. Det är inte säkert att din motståndare har upptäckt den möjlighet som du som är så fiffig har räknat ut…

 

Tips # 9: Gör det inte för lätt för din motståndare

Billede af Wordfeud tip nummer 9Allt för många glömmer att fråga sig själva:

“Om jag lägger detta ord – vad får då min motståndare för möjligheter?”

Om du alltid tänker så så kommer du garanterat att i högre grad undvika att göra de riktigt stora misstagen.

Till höger finns ett talande exempel på detta. Motståndaren kan lägga ett superord, som RÅOLIE. Men för ynka 15 poäng ger han då dig chansen att lägga ett litet ord på tre bokstäver som kan träffa på TL, TW och DW.

Det är ett R som på detta sätt läggs upp till dig att utnyttja – och mycket lättare blir det inte att åtminstone hitta ett ord på två bokstäver, men troligen hittar man något ännu bättre (Ett svenskt ord som skulle fungerat utmärkt här är BROM där O hamnar före R och M före Å. Det skulle ha givit närmare 100 poäng…).

Sådana här möjligheter ska man absolut inte ge sin motståndare om man vill vinna i Wordfeud.

Kom ihåg att vara besvärlig

Om du hamnar illa till och inte själv kan utnyttja ett bra läge så råder jag dig att vara besvärlig och ställa till det för din motståndare. Särskilt om det har visat sig att denne är en bra spelare. Detta efter principen: Även om inte du får den fina poängen så skall minsann inte din motståndare ha det heller!

Här kan man exempelvis lägga HÅB genom att utnyttja Å på spelplanen vilket gör det svårt för motståndaren att lägga något vettigt över DW och TW eftersom få ord slutar med H. (Riskabelt i Sverige dock – kanske motståndaren har C, och kan lägga SCH eller USCH eller OCH…)

 

Tips # 10: Värdera din motståndare

Det är lättare att vinna om du har koll på din motståndare. Du känner kanske inte denne, men det kan hjälpa mycket om man vet vilken spelkapacitet man har att möta. Ett sätt att lista ut denna är att använda de första orden i spelet för att undersöka saken.

Om din motståndare inte ser möjligheter – som exempevis den i Tips # 5, så finns det ingen anledning att göra som i tips # 10 och krångla till rutor som du själv har nytta av senare, även om du inte kan utnyttja dem omedelbart. Om motståndaren inte ser sådana öppningar så är det ju bättre att i lugn och ro invänta de rätta bokstäverna istället för att förstöra läget. Då förstör du ju troligen bara för dig själv.

Du kan ofta få ut den del genom att chatta med din motståndare. Ibland är det bara trevligt småprat och inget annat man får ut av detta, men en och annan gång kan motståndaren avslöja sig. Exempelvis kan du få läsa: “Äh, AFRIKA accepteras inte som ord!!!” – och vips, så har du en god uppfattning om vilka bokstäver som finns på motståndaresn bricka. Då vet du vad du inte ska lägga nästa gång om du vill undvika att ge motståndaren något bra läge…

Erfarna spelare avslöjar sig sällan på det viset. Om de inte vill lura dig att tro att de är sämre än de är förstås…det finns ibland ett visst mått av listighet att ta hänsyn till också…

 

Bonustips: Utvidga ditt ordförråd

Genom att lösa korsord kan du utvidga ditt ordförrråd ordentligt…och då är det ju utmärkt att du här på Kryss.se kan lösa korsord och nå upp till ordkunskaper av tidigare oanade mått…