Wordfeud regler

Det tar alltid till att lära sig spela ett nytt spel – och detta gäller även Wordfeud.
I denna korta genomgång får du en överblick över Wordfeudreglerna, och därmed förhoppningsvis insikter som gör inlärningsfasen lite kortare.

 

Wordfeud regler på Krydsord.dk - startskærmWordfeudregler – i korthet

 • Du får 7 bokstäver
 • Varje bokstav ger ett visst antal poäng
 • Poängen står i översta högra hörnet på bokstaven
 • Skapa det bästa ord du kan av dessa 7 bokstäver
 • Den som har flest poäng totalt när alla bokstäverna är utlagda på spelplanen har vunnit

 

Poäng på bokstäverna

I exemplet på bilden får spelaren bokstäverna

          A, N, I, V, U, O och E

Till varje bokstav hör som nämnt en tal som anger bokstavens värde.

På A står det 1. På O står det 2 och så vidare. Ju lättare det är att skapa ord på aktuellt språk med bokstaven, desto färre poäng får du när du använder det. Det är som bekant lättare att hitta ett ord med E än det är att hitta ett ord med X.

Därför får du 1 poäng för E och 8 poäng för X.

 

Det första ordet i spelet

Billede af wordfeud når det er din turI bilden till höger är det motståndaren som har startat. Det kan du se överst på skärmen, där det står “haldis played STYG for 11 points”. (Detta är en dansk spelplan, därav ordet “STYG”, som betyder “FUL”

Reglerna i Wordfeud säger att den som börjar ska skapa ett ord som ska passera den lilla stjärnan som finns i mitten på spelplanen. Spelaren får dock själv avgöra vilken av de bokstäver han skapar ordet av som ska ligga rakt över stjärnan.

Motspelaren (som spelar på en dansk spelplan) skriver alltså STYG (ful) och får 11 poäng (2 + 2 + 4 + 3), och väljer att lägga G på den lilla stjärnan i mitten.

 

De efterföljande orden

Nu er det din tur, och du ska bygga vidare på motståndarens ord. Det vill säga – du måste använda minst en av hans bokstäver för att bygga vidare på så att du själv skapar minst ett nytt ord.

Kanske är du inte så bra på danska så vi kan ju utgå från att du valt en svensk spelplan istället (då borde det förstås stått STYGG istället….)

 • Motståndarens S för att skriva SVIN
 • Motståndaresn T för att skriva TON
 • Motståndaren U för att skriva UNG

Här finns massor av möjligheter – bara fantasin, och Wordfeuds ordlista, sätter gränserna.

Sedan du lagt ett ord är det motståndarens tur igen.

 

Nya bokstäver

Genom att exempelvis lägga ett ord som SVIN, vilket skulle fungera ovan, använder du 3 av dina 7 bokstäver. Wordfeud ger dig då automatiskt 3 nya bokstäver som ersättning för de du använt.

Sedan är det bara att fortsätta. Ni turas om att lägga ord och den som har flest poäng när det inte finns fler brickor att lägga vinner. Du kan hålla koll på antalet brickor som återstår i nedersta högra hörnet där det står “Tiles left”

Ha det riktigt skoj med Wordfeud – och ha överseende med att bildexemplet ovan är från en dansk spelare  – vi har lånat den från våra kollegor på andra sidan sundet!

 

Läs mera om Wordfeud:

 1. Historien bakom Wordfeud
 2. App til IPhone och iPad
 3. Så kommer du i gång
 4. Regler
 5. Poäng
 6. Spelplaner
 7. Funktioner i spelet
 8. Ordlistor