Historien bakom Wordfeud

Skrivet av Nina Henriksen

Bakom historien om Wordfeud gömmer sig ännu en av de numera ganska många välkända “IT-solskenshistorier” där en snilleblixt plötsligt visar sig inte bara vara bra, utan också värd väldigt mycket pengar.

 

Historien bakom Wordfeud – det startade med Scrabble

Wordfeud har sina rötter i Scrabble. Detta har de flesta som provat att spela båda spelen också räknat ut. Spelplan, regler osv är nämligen i stort sett likartade.

Scrabble uppfanns 1938, av Alfred Mosher Butts, som vidareutvecklade ett annat spel vilket hette Lexiko, men det blev ingen större succé innan det stora företaget Macy’s började sälja spelet.

Det var Macy’s chef som hade provat att spela en variant av spelet under sin semester, och då han kom hem från denna insisterade han på att företaget skulle börja sälja spelet. Det fick hjulen att snurra fortare och fortare och idag säljs spelet i 121 länder och finns på 29 olika språk.

 

Historien bag Wordfeud: Håkon BertheussenScrabble blir Wordfeud

Norrmannen Håkon Bertheussen, 28 år gammal, utvecklade spelet som nu härjar både i Sverige och många andra länder.

I en norsk intervju med Håkon, som är IT- utvecklare, säger han att han rätt och slätt var nyfiken på om kan kunde fixa att skapa en applikation.

Han hade inga förväntningar om att kunna leva på det, men idag tjänar han pengar på både gratisversionen och den fulla version som man får betala för.

I gratisversionen säljs det reklam som han överlåtit till en amerikansk reklambyrå att sköta om. Och i betalversionen får han förstås de 15-20 kronor det kostar att köpa appen.

Men det är inte gratis att upprätthålla en applikation. Den ska ha support, vidareutvecklas, översättas, och man måste betala till Apple och Google eftersom Wordfeud säljs genom deras App-sidor. Faktiskt tar Google och Apple ca 30% för att säljja produkten.

Du ska dock inte tycka synd om Håkon. Det går rykten om att han tjänar över 60 000 kr. om dagen (!!) på Wordfeud – den app han bara skapade för skoj skull.

 

Læs mere:

  1. Historien om Wordfeud
  2. App till IPhone og IPad
  3. Så kommer du i gång
  4. Regler
  5. Poäng
  6. Spelplaner
  7. Funktioner i spelet
  8. Ordlistor